Vaalikokouksen tulokset vuodelle 2018

Kerhon vaalikokous pidettiin 15.11.2017 ja kokouksessa valittiin seuraavat johtokunnan jäsenet ja toimihenkilöt vuodelle 2018.

Johtokunta 2018:
Puheenjohtaja: Oskari Lahti, OH2EHK
Varapuheenjohtaja: Juha Biström, OH2EAN
Sihteeri: Mikko Torni, OH2EWF
Taloudenhoitaja: Otto Mangs, OH2EMQ
Johtokunnan jäsen: Tatu Peltola, OH2EAT
Johtokunnan jäsen: Vilho Mäkelä, OH2EWG
Johtokunnan jäsen: Antti Mäki, OH3ERI
Johtokunnan jäsen: Hanna Takala
Johtokunnan jäsen: Karl Lipping

Toimihenkilöt 2018:
Radioaseman hoitaja: Juha Biström, OH2EAN
Pakettiradioaseman hoitaja: Mikko Torni, OH2EWF
Alamontun hoitaja: Karl Lipping
Ylämontun hoitaja: Tatu Peltola, OH2EAT
Tiedottaja: Otto Mangs, OH2EMQ
Tapahtumavastaava: Vilho Mäkelä, OH2EWG
QSL-manageri: Kati Harjula, OH2FKX
WWW-vastaava: Mikko Torni, OH2EWF
Mediavastaava: Hanna Takala
Dokumentoija: Antti-Iivari Kainulainen, OH2EAQ

Saunailta 11.11.

Kerhomme järjestää saunaillan lauantaina 11.11. klo 16 alkaen. Tapahtumassa on tarjolla ruokaa ja mukavaa tunnelmaa, OPM. Tapahtuma on ilmainen kaikille PRK:n jäsenmaksun maksaneille. Ilmoittaudu tapahtumaan sähköpostilla otto.mangs ät aalto.fi viimeistään torstaina 9.11. Ilmoon mukaan allergiat.

Aika: 11.11. Klo 16

Paikka: Kattosauna (JMT 3 A ylin kerros, Ylämontun viereinen ovi)

Radioamatöörikurssi 2017

PRK:n järjestämä radioamatöörikurssi alkaa 31.10. klo 18 ja se pidetään Ossinkulmassa osoitteessa Otakaari 18A, Espoo. Kurssi käsittelee radioamatöörimääräyksiä, radiotekniikkaa ja elektroniikkaa erityisesti radioamatöörin näkökulmasta ja siten valmentaa perus- tai yleisluokan radioamatööritutkintoon.

Kurssille voi ilmoittautua osoitteessa https://prk.ayy.fi/kurssi-ilmo/.

Itse kurssi on PRK:n ja AYY:n jäsenille ilmainen, mutta radioamatööritutkinnolle tulee hintaa 36 € tenteistä, 43.75 € pätevyystodistuksesta ja mahdollisesta asemaluvasta 18.14 €. Jos et kuulu PRK:hon etkä AYY:hyn, kurssi maksaa lisäksi 10 €, mutta voit myös liittyä kerhon jäseneksi.

Aikataulu ja luennot

ti 31.10. Radioamatööritoiminnan esittely
Radioamatöörimääräyksien perusteet
to 2.11. K-moduulin asiaa: lisää radioamatöörimääräyksistä
ti 7.11. Elektroniikan komponentit
Elektroniikan kytkennät
to 9.11. Modulaatiot
ti 14.11. Antennit, radioaallot ja niiden eteneminen
to 16.11. Sähköturvallisuus, aseman rakenne +
Häiriöt
ti 21.11. Radion toimintaperiaatteet ja lohkokaaviot
to 23.11. Tentti

Luentokalvoja lisätään tälle sivulle kurssin edetessä.

Tutkintoon osallistuminen

Kurssin lopuksi pidetään radioamatööritutkinto, jonka tulee pitämään Suomen Radioamatööriliiton edustaja. Tilaa tutkinto ar-x:stä ja ilmoittaudu tilaisuuteen täällä. Tarkemmat ohjeet on annettu ensimmäisen luennon kalvossa 12.

Muuta materiaalia opiskeluun

TETRA-lähetteen tarkastelua

Jari OH2ERJ toi eräseen kerhoiltaan mukanaan TETRA-kapulan ja ehdotti, että voisimme tallentaa pätkän sen lähetettä ja kokeilla, saadaanko sitä tulkittua mitenkään.

Etsimme gqrx-ohjelmalla ja rtl-sdr-vastaanottimella lähetteen, säädimme keskitaajuuden ja vahvistuksen sopivaksi ja tallensimme pätkän gqrx:llä. Näytteenottotaajuudeksi valittiin vain 300 kHz, ettei tiedostosta tulisi tarpeettoman suurta. Gqrx tallentaa nuo complex64-muodossa, jossa on peräkkäin näytteen reaaliosa (I) 32-bittisenä liukulukuna ja imaginääriosa (Q) samanlaisena. Tämä vie 4 kertaa enemmän tilaa kuin suoraan rtl_sdr-komentorivityökalulla tallennettu, mutta on toisaalta yleisemmin käytetty muoto. Tiedosto pakkautui kuitenkin aika hyvin ja tallenne löytyy bzip2-pakattuna täältä.

Avaamalla tallenne Audacityllä sen aikajakoisena lähetetyt purskeet näkyvät selvästi:

Seuraavassa kerhoillassa aloimme tutkia lähetettä tarkemmin. Latasimme osmo-tetra -ohjelman, joka ymmärtää jotain ainakin tukiasemien lähetteistä. (Lopussa on ohje, miten tämä ohjelma ladataan ja käännetään.)

Osmo-tetran mukana tuli skripti src/demod/cqpsk.py, joka demoduloi sopivassa muodossa olevan tallenteen, jotta se voidaan syöttää muille osmo-tetran osille. Skripti kuitenkin näytti haluavan eri näytteenottotaajuutta kuin mitä käytimme. Sieltä löytyi myös FUNcube donglen kanssa toimiva fcdp-tetra_demod.py. Halusimme muokata tuon toimimaan meidän tallenteille ja rtl-sdr-radioilla.

cqpsk.py-skriptiä lukemalla selvisi, että se oli suhteellisen yksinkertainen GNU Radiota käyttävä ohjelma, joka kytki muutaman GNU Radion peruslohkon peräkkäin sopivilla parametreilla. Ketju oli tällainen:

blocks.multiply_const_cc (Kertoo vakiolla: skaalaa signaalin halutulle lukuvälille)
-> analog.feedforward_agc_cc (Tason säätö: pitää signaalin keskimääräisen amplitudin sopivana)
-> filter.interp_fir_filter_ccf (Tekee TETRA-lähettessä käytetyn RRC-pulssinmuodon mukaisen suodatuksen)
-> digital.mpsk_receiver_cc (Synkronoi PSK-lähetteen eli säätää symbolikellon ja symbolien vaiheen oikeaksi)
-> digital.diff_phasor_cc (Kertoo näytteen edellisen näytteen konjugaatilla, jolloin saadaan vaiheen muutos kahden symbolin välillä. Tarvitaan, koska TETRA käyttää differentiaalista vaihemodulaatiota.)
-> blocks.complex_to_arg (Laskee kompleksiluvusta sen vaihekulman)
-> blocks.multiply_const_ff (Kertoo 4/piillä, jolloin vaiheesta -135° tulee -3, -45° -> -1, +45° -> +1 ja +135° -> +3. TETRAn PI/4 DQPSK tarkoittaa sitä, että vaiheen muutos symbolien välillä on tällä tavalla 45° eli PI/4 vinossa 90° moninkerrasta.)

Jotta kokeileminen olisi helpompaa, halusimme tehdä saman GNU Radio Companionilla (joka myös lopulta generoi samankaltaisen python-skriptin). Skriptiä lukemalla laitoimme samat palikat samoilla parametreilla onnistuneesti GNU Radio Companioniin ja aloimme muokata sitä hieman. Tällainen siitä tuli:

Linkki GRC-tiedostoihin ja Octave-skriptiin

Kokeilimme aluksi vastaanottaa jotain voimakkaasti kuuluvaa TETRA-tukiasemaa suoraan tallentamatta signaalia välissä. Syötimme nimetyn putken kautta symbolit osmo-tetran ohjelmille:

mkfifo /tmp/tetra
./float_to_bits /tmp/tetra /dev/stdout | ./tetra-rx /dev/stdin

Kumma kyllä, se lähti toimimaan, ja tetra-rx alkoi tulostaa tietoa löytämistään tukiaseman purskeista. Eihän se nyt näin helppoa voinut olla!

Mikään ennenkuulumaton saavutus tämä ei silti ole, koska telive-ohjelmisto tekee käsittääkseni saman. Koska teimme kuitenkin vähän enemmän itse, ymmärrämme paremmin mitä tässä tapahtuu. Selitetäänpä seuraavaksi, miten tämä ketju toimii.

Laitoimme MPSK-synkronoijan ottamaan sisään 4 näytettä per symboli. Koska TETRAn symbolinopeus on 18 kHz, täytyy blokille antaa signaalia näytteenottotaajuudella 4*18 kHz = 72 kHz.

Frequency Xlating FIR Filter ensin sekoittaa eli kertoo signaalin siniaallon kanssa, jolloin se siirtyy eri taajuudelle. Tässä se on säädetty niin, että tallenteessa olevan lähetteen keskitaajuus tulee 0 Hz kohdalle. (Huomaa, että kompleksisessa signaalissa näytteenottotaajuudella f on taajuuksia väliltä -f/2 ja +f/2). Sen jälkeen se tiputtaa näytteenottotaajuuden lähelle haluttua. Näytteenottotaajuuden muunnoksessa tarvitaan aliasoitumisen estämiseksi ja muutenkin signaalin suodattamiseksi alipäästösuodatin, jonka rajatajuudeksi laitettiin 20 kHz, jolloin se päästää kompleksisena 40 kHz kaistan.

Kun RTL-SDR:llä näytteistetään 1.8 MHz taajuudella, siitä päästään suoraan 25:llä jakamalla tuohon 72 kHz:n. Kapulan tallenteen olimme kuitenkin jo menneet tekemään 300 kHz taajuudella, josta tuohon ei päästä millään kokonaisluvulla jakamalla. Tämän vuoksi lisäsimme väliin Fractional Resampler -lohkon, joka osaa uudelleennäytteistää muillakin kuin kokonaislukusuhteilla:

Näin pääsimme kokeilemaan, mitä tetra-rx sanoo kapulan DMO-lähetteestä. Se näytti löytävän bittijonosta jotain, mutta ei saanut kuitenkaan ehjiä purskeita:

BURST
#### could not find successive burst training sequence
found SYNC training sequence in bit #4038

Tuli mieleen, että tuon MPSK Receiver -lohkon takaisinkytkentään perustuva symbolikellon synkronointi ei ehkä ehdi lukittua kunnolla kapulan lyhyeen purskeeseen. Tukiaseman kanssa se toimii kohtalaisesti, koska tukiasema lähettää lähes jatkuvasti. Kokeilimme ottaa synkronoinnin kokonaan pois ja laittaa RRC-suodattimeen desimoinnin siten, että se antaa yhden näytteen per symboli ulos. Ajatus oli, että silloin joillekin purskeille ajoitus osuisi riittävän lähelle oikeaa ja joillekin ei, mutta joku osa niistä saataisiin silti demoduloitua oikein. Samalla jäi pois saman lohkon tekemä kantoaallon vaiheen palautus, mutta sekin on oikeastaan tarpeeton, koska tarkastelemme vain vaiheen muutosta kahden peräkkäisen symbolin välillä. (Tälläinen differentiaalinen demodulointi huonontaa kyllä herkkyyttä hieman verrattuna koherenttiin, mutta tosiaan kestää taajuusvirhettä ja Doppler-leviämistä paremmin, koska varsinaista kantoaallon palautusta ei tarvita.)

Tämä ei oikeastaan muuttanut tulosta ja tetra-rx ei edelleenkään tulostanut mielestään ehjiä purskeita.

TETRAn speksiä lukemalla huomasimme, että tukiaseman downlinkin purske on hieman erimuotoinen kuin kapulan lähettämä uplink- tai DMO-purske.

( ETSI EN 300 392-2 sivu 82 )
Purskeiden keskellä on samanlainen bittijono (speksissä nimellä training sequence), jonka tetra-rx havaitsee, mutta ei löydä muita odottamiaan osia purskeesta, koska niitä ei kapulan lähetteessä ole.

Ajattelimme seuraavaksi kokeilla, löytyykö nuo tosiaan tuon float_to_bits-ohjelman antamasta bittijonosta laskemalla Octave-skriptillä vähän korrelaatioita.

../osmo-tetra/src/float_to_bits /tmp/tetra bitteja
octave
training


Huomasimme, että ”training sequence 1” tulee tasaisin välein, mutta silloin tällöin tulee myös ”training sequence 2”. Tämä ilmeisesti kertoo jotain purskeen sisällöstä ja tyypistä.

Kirjoitamme mahdollisesti myöhemmin lisää noista erimuotoisista purskeista, kunhan speksiä on selailtu lisää. Joissain pursketyypeissä on myös pidempiä sekvenssejä, joita ei vielä kokeiltu etsiä. Seuraavaksi voisi vaikka tehdä purskeille sopivan synkronoijan, joka etsii näytevirrasta näitä sekvenssejä ja sellaisen havaitessaan synkronoi näytekellon sekvenssiin ja antaa ulos suoraan yhden purskeen verran bittejä siitä ympäriltä.

Näköjään DMO:ssa nuo ovat lisäksi vähän erilaisia kuin uplinkissä:
ETR 300-3 sivu 68
ETS 300 396-2 sivu 42-43

Tässä vielä lyhyt ”ohje” osmo-tetran lataamiseen ja kääntämiseen Debian-, Ubuntu- tai Mint-Linux-distroilla:

sudo apt install build-essential libtool libtalloc-dev shtool autoconf automake git-core pkg-config make gcc libpcsclite-dev

mkdir ~/tetra
cd ~/tetra
git clone git://git.osmocom.org/libosmocore.git
git clone git://git.osmocom.org/osmo-tetra.git
mkdir ~/softa
export LIBRARY_PATH=~/softa/lib LD_LIBRARY_PATH=~/softa/lib C_INCLUDE_PATH=~/softa/include
cd ~/tetra/libosmocore
autoreconf -i
./configure --prefix=$HOME/softa
make -j4
make install
cd ~/tetra/osmo-tetra/src
make

Tämä ”ohje” kannattaa ottaa suuntaa-antavana esimerkkinä ja sitä voi soveltaa. Tässä tuo kirjasto asennetaan kotihakemiston alle, jolloin make installia ei tarvitse tehdä roottina. Jos päätit tehdä tämän ohjeen mukaan, muista antaa tuo export-komento myös jatkossa ennen osmo-tetran käyttöä. Ainiin, osmo-tetran Makefileen joutuu mahdollisesti lisäämään LDLIBS-muuttujan perään -ltalloc , jotta se kääntyy.


Jos et jaksa säätää GNU Radiota tai osmo-tetraa toimimaan, mutta haluat tarkastella bittejä, voit myös ladata samasta kapulan lähetteestä demoduloidun bittivirran. Huomaa, että tässä on purskeiden välissä satunnaisia bittejä eikä siitä suoraan näe, milloin purske alkaa ja loppuu.

OF100FI/2 aktivointi kerholta 27.2.-5.3.2017

Suomi100-juhlavuoden kunniaksi radioamatöörikerhoilla on mahdollisuus workkia juhlakutsulla OF100FI viikko kerrallaan tämän vuoden aikana. Meillä tämä kutsu on käytössä 27.2.-5.3. Tällä viikolla ainakin joka ilta n. 15-23 ylämontulla on joku aktiiveista pitämässä yhteyksiä, opastamassa kiinnostuneita second-operaattoritoimintaan, sekä radioamatööritoimintaan yleisesti. Tule siis tutustumaan ja pitämään qusoja! Erikoiskutsulla pileupit on taattu!

Äänessä ollaan myös muutamana yönä sekä aamupäivällä. Tarkkailkaa kerhon Facebook-sivua www.facebook.com/oh2ti/ , ilmoitamme siellä, kun joku on paikalla.

Yleismittareiden kalibrointi-ilta 2.3.2017

”on tämä kyllä ihan kätevä yleismittari ja halpakin oli, mutta onkohan näissä mittarin lukemissa mitään perää?”

PRK järjestää yleismittareiden kalibrointi-illan ensi torstaina 2. maaliskuuta Ylämontulla (JMT 3A, ylin kerros) klo 18 alkaen. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, eikä mittauksesta luonnollisestikaan tarvitse maksaa mitään.

Mittareiden tarkastukseen käytetään Fluke 5500A -kalibraattoria, jonka tarkkuus on ns. riittävä. Torstaina siis mittarit mukaan kerholle ja totuutta selvittämään!

Radioamatöörikurssi 2016

Oletko aina halunnut jutella radiopuhelimilla, rakennella radiolähettimiä, tehdä kokeiluja softaradioilla tai ottaa yhteyksiä toiselle puolelle maapalloa? Näitä ja monia muita asioita voit tehdä, jos sinulla on radioamatöörin pätevyys. Pätevyyden saa läpäisemällä tutkinnon, joka koostuu määräyksiin ja radiotekniikkaan liittyvistä kysymyksistä.

PRK järjestää tutkintoon valmentavan radioamatöörikurssin. Kurssilla käsitellään elektroniikkaa ja radiotekniikkaa erityisesti radioamatöörin näkökulmasta.

Kurssi alkaa tiistaina 1.11.2016 18:00, jonka jälkeen luentoja pidetään tiistaisin ja keskiviikkoisin 23.11. asti. Tutkintotilaisuus järjestetään kurssin lopuksi 29.11. Luennoilla ei ole pakko käydä, ja voit halutessasi osallistua myös pelkkään tutkintoon.

Kurssi pidetään Ossinkulmassa osoitteessa Otakaari 18A, Espoo. OK18A on se iso tila, joka näkyy kadulle Otakaaren ja Jämeräntaipaleen risteyksessä.

Ilmoittaudu kurssille täällä: https://docs.google.com/forms/d/1Jok7TQTyGMapjLSkTb8CPJCLp2hy2Y_wJm05cAxnBzQ. Radioamatööritutkintotilaisuuteen ilmoittaudutaan erikseen, ja ohjeet tutkintoon ilmoittautumisesta on alempana.

Itse kurssi on ilmainen, mutta radioamatööritutkinnolle tulee hintaa 36 € tenteistä, 43.75 € pätevyystodistuksesta ja mahdollisesta asemaluvasta 18.14 €.

Jos haluat kysyä kurssista jotain tai muuten vaan jutella, tule IRC-kanavalle #prk (IRCnetissä) tai kysy sähköpostilla prk ät list.ayy.fi.

Luennot ja kalvot

Tutkintoon osallistuminen

PRK järjestää kurssin lopuksi radioamatööritutkinnon, jonka tulee pitämään Suomen Radioamatööriliiton edustaja.

Tutkintotilaisuus järjestetään Ossinkulmassa (Otakaari 18 A) tiistaina 29.11. klo 18:00. Tutkintoon voit osallistua tekemällä seuraavat asiat:

 • Tee tunnukset ARX-tutkintojärjestelmään: https://www.ar-x.fi/ -> Rekisteröidy.
 • Tilaa haluamasi tutkinnot (K ja T1 tai T2) ja maksa ne kirjautumalla ARX-järjestelmään ja valitsemalla ”Tutkintomaksut”. Ota maksukuitti talteen (tulosta). Yksi tutkintomoduuli maksaa 18 €, joten suorittamalla K-moduulin ja joko T1- tai T2-moduulin hinnaksi tulee yhteensä 36 €.
 • Ilmoittaudu lisäksi täällä viimeistään maanantaina 28.11.: https://docs.google.com/forms/d/1NXiVcUA_rSKbWTCx7OV2KCwo8nJ4tViAdB4ZYZlV_VA
 • Tule paikalle 29.11. klo 18:00 Ossinkulmaan. Ota mukaan maksukuitti ja kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Ennen tenttiä ja kurssin aikana kannattaa tehdä harjoitustenttejä ARX:ssä. Jos joku tuntuu epäselvältä, kannattaa kysyä apua vaikkapa kerhoilloissa. Netistä voi myös löytää materiaalia opetteluun.

PRK 70v

kutsu-kansi~ Kutsu ~
Polyteknikkojen radiokerho ry. täytti 70 vuotta vuonna 2015. Tätä on syytä juhlia.
Olette sydämellisesti tervetullut osallistumaan juhlallisuuksiin 2.4.2016

Juhlat alkavat coctailtilaisuudella Polyteekkarimuseolla Jämeräntaival 3:ssa ja
jatkuvat pääjuhlatilaisuudella Täffällä.

Dresscode: Tumma puku akateemisin kunniamerkein

Cocktailtilaisuus alkaa kello 16:30 ja pääjuhla kello 18

Illalliskortti kustantaa opiskelijalta 40 euroa, muilta 50 euroa ja  alkoholittomana 10e vähemmän.

Ilmoittautuminen auki 12.3.2016 asti.

Lisätietoja osoitteesta prk70v[at]gmail.com

Juhla on ensisijaisesti tarkoitettu PRK:n nykyisille ja entisille jäsenille.

Radioamatöörikurssi 2015

Oletko aina halunnut leikkiä radiolaitteilla, rakennella niitä tai jutella radioaaltojen avulla toiselle puolelle maapalloa? Näitä ja monia muita asioita voit tehdä, jos olet radioamatööri. Radioamatöörin pätevyyden saa läpäisemällä tutkinnon, joka koostuu määräyksiin ja radiotekniikkaan liittyvistä kysymyksistä.

PRK järjestää radioamatöörikurssin, joka valmentaa radioamatööritutkintoon. Kurssilla käsitellään elektroniikkaa ja radiotekniikkaa erityisesti radioamatöörin näkökulmasta.

Kurssi alkaa tiistaina 27.10. 18:00, jonka jälkeen luentoja pidetään 7 iltana tiistaisin ja torstaisin (29.10., 3.11., 5.11., 10.11., 12.11., 17.11.). Tutkintotilaisuus järjestetään kurssin lopuksi.

Kurssi pidetään radiokerhon tiloissa Jämeräntaival 3A ylimmässä kerroksessa. Talon tunnistaa katolla olevasta mastosta antenneineen ja huoneen sen ovessa olevasta PRK-tekstistä.

Kurssille voit ilmoittautua lähettämällä sähköpostia prk ät list.ayy.fi, jolloin saat sähköpostilla tietoa ja muistutuksia kurssin etenemisestä. Näin voimme myös arvioida kurssille osallistujien määrää. Luennoilla ei ole pakko käydä, ja voit ilmoittautua myös pelkkään tutkintoon.

Radioamatööritutkintotilaisuuteen ilmoittaudutaan erikseen, ja siitä annetaan tarkemmat ohjeet kurssin aikana.

Itse kurssi on ilmainen, mutta radioamatööritutkinnolle tulee hintaa 36 € tenteistä, 43.75 € pätevyystodistuksesta ja mahdollisesta asemaluvasta 18.14 €.

Jos haluat kysyä kurssista jotain tai muuten vaan jutella, tule IRC-kanavalle #prk (IRCnetissä) tai kysy sähköpostilla prk ät list.ayy.fi.

Luennot ja kalvot

 1. K-moduuli
 2. K-moduuli, modulaatiot
 3. Elektroniikka
 4. Radiotekniikan komponentit
 5. Radioaallot, antennit, siirtojohdot
 6. Radiot lohkokaavioina
 7. Häiriöt, putket + sähköturvallisuus

Tutkintoon osallistuminen

PRK järjestää kurssin lopuksi radioamatööritutkinnon, jonka tulee pitämään Suomen Radioamatööriliiton edustaja.

Tutkintotilaisuus järjestetään Otakaari 18 A kerhotilassa (Otaniemi, Espoo) torstaina 26.11. klo 18:00. OK18A on se iso tila, joka näkyy kadulle Otakaaren ja Jämeräntaipaleen risteyksessä. Tutkintoon voit osallistua tekemällä seuraavat asiat:

 • Tee tunnukset ARX-tutkintojärjestelmään: https://www.ar-x.fi/ -> Rekisteröidy.
 • Tilaa haluamasi tutkinnot (K ja T1 tai T2) ja maksa ne kirjautumalla ARX-järjestelmään ja valitsemalla ”Tutkintomaksut”. Ota maksukuitti talteen (tulosta). Yksi tutkintomoduuli maksaa 18 €, joten suorittamalla K-moduulin ja joko T1- tai T2-moduulin hinnaksi tulee yhteensä 36 €.
 • Ilmoita myös osoitteeseen prk ät list.ayy.fi, että osallistut tutkintoihin tässä tilaisuudessa. Ilmoittaudu viimeistään keskiviikkona 25.11.
 • Tule paikalle 26.11. klo 18:00 Otakaari 18 A kerhotilaan. Ota mukaan maksukuitti ja kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Ennen tenttiä kannattaa tehdä harjoitustenttejä ARX:ssä. Jos joku tuntuu epäselvältä, kannattaa kysyä apua vaikkapa kerhoilloissa. Netistä voi myös löytää materiaalia opetteluun.

Yleismittareiden kalibrointi-ilta 5.3.2015

”on tämä kyllä ihan kätevä yleismittari ja halpakin oli, mutta onkohan näissä mittarin lukemissa mitään perää?”

PRK järkkää yleismittareiden kalibrointi-illan torstaina 5.3. ylämontulla (JMT 3A, ylin kerros) siinä n. klo. 19 alkaen.
Ei ilmoittautumista tai kuluja.

Eikun mittari esille työkalupakista ja absoluuttista totuutta selvittämään!