Radioamatöörikurssi 2015

Oletko aina halunnut leikkiä radiolaitteilla, rakennella niitä tai jutella radioaaltojen avulla toiselle puolelle maapalloa? Näitä ja monia muita asioita voit tehdä, jos olet radioamatööri. Radioamatöörin pätevyyden saa läpäisemällä tutkinnon, joka koostuu määräyksiin ja radiotekniikkaan liittyvistä kysymyksistä.

PRK järjestää radioamatöörikurssin, joka valmentaa radioamatööritutkintoon. Kurssilla käsitellään elektroniikkaa ja radiotekniikkaa erityisesti radioamatöörin näkökulmasta.

Kurssi alkaa tiistaina 27.10. 18:00, jonka jälkeen luentoja pidetään 7 iltana tiistaisin ja torstaisin (29.10., 3.11., 5.11., 10.11., 12.11., 17.11.). Tutkintotilaisuus järjestetään kurssin lopuksi.

Kurssi pidetään radiokerhon tiloissa Jämeräntaival 3A ylimmässä kerroksessa. Talon tunnistaa katolla olevasta mastosta antenneineen ja huoneen sen ovessa olevasta PRK-tekstistä.

Kurssille voit ilmoittautua lähettämällä sähköpostia prk ät list.ayy.fi, jolloin saat sähköpostilla tietoa ja muistutuksia kurssin etenemisestä. Näin voimme myös arvioida kurssille osallistujien määrää. Luennoilla ei ole pakko käydä, ja voit ilmoittautua myös pelkkään tutkintoon.

Radioamatööritutkintotilaisuuteen ilmoittaudutaan erikseen, ja siitä annetaan tarkemmat ohjeet kurssin aikana.

Itse kurssi on ilmainen, mutta radioamatööritutkinnolle tulee hintaa 36 € tenteistä, 43.75 € pätevyystodistuksesta ja mahdollisesta asemaluvasta 18.14 €.

Jos haluat kysyä kurssista jotain tai muuten vaan jutella, tule IRC-kanavalle #prk (IRCnetissä) tai kysy sähköpostilla prk ät list.ayy.fi.

Luennot ja kalvot

  1. K-moduuli
  2. K-moduuli, modulaatiot
  3. Elektroniikka
  4. Radiotekniikan komponentit
  5. Radioaallot, antennit, siirtojohdot
  6. Radiot lohkokaavioina
  7. Häiriöt, putket + sähköturvallisuus

Tutkintoon osallistuminen

PRK järjestää kurssin lopuksi radioamatööritutkinnon, jonka tulee pitämään Suomen Radioamatööriliiton edustaja.

Tutkintotilaisuus järjestetään Otakaari 18 A kerhotilassa (Otaniemi, Espoo) torstaina 26.11. klo 18:00. OK18A on se iso tila, joka näkyy kadulle Otakaaren ja Jämeräntaipaleen risteyksessä. Tutkintoon voit osallistua tekemällä seuraavat asiat:

  • Tee tunnukset ARX-tutkintojärjestelmään: https://www.ar-x.fi/ -> Rekisteröidy.
  • Tilaa haluamasi tutkinnot (K ja T1 tai T2) ja maksa ne kirjautumalla ARX-järjestelmään ja valitsemalla ”Tutkintomaksut”. Ota maksukuitti talteen (tulosta). Yksi tutkintomoduuli maksaa 18 €, joten suorittamalla K-moduulin ja joko T1- tai T2-moduulin hinnaksi tulee yhteensä 36 €.
  • Ilmoita myös osoitteeseen prk ät list.ayy.fi, että osallistut tutkintoihin tässä tilaisuudessa. Ilmoittaudu viimeistään keskiviikkona 25.11.
  • Tule paikalle 26.11. klo 18:00 Otakaari 18 A kerhotilaan. Ota mukaan maksukuitti ja kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Ennen tenttiä kannattaa tehdä harjoitustenttejä ARX:ssä. Jos joku tuntuu epäselvältä, kannattaa kysyä apua vaikkapa kerhoilloissa. Netistä voi myös löytää materiaalia opetteluun.